RD EMI Neutralizer – test HifiVoice

„Rožnovská značka RDacoustic“ … “ jak sami její zástupci říkají, pasou v reprodukci po jemnosti detailů a celkové bezprostřednosti. Do výrobního portfolia si nicméně našel nejnověji cestu i síťový filtr, což dává smysl, zamyslíme-li se nad stále více znečištěným elektrickým rozvodem v běžných domácnostech (což má pochopitelně vliv na kvalitu reprodukce). Když se navíc dozvíte, že konstruktér značky už dlouhá léta pracuje právě v elektro oboru přímo zaměřeném na návrhy průmyslových síťových filtrů, vše zapadne na své místo.“

Síťový filtr s integrovanou přepěťovou ochranou

Síťový filtr RD EMI Neutralizer také nikterak nezasahoval do dynamiky systému, jak ukázal klavír v Schumannově „Piano Quintet in E-Flat major op. 44“ („The Complete Piano Trios“ | 1997 | Philips | 456 323-2). Razance klavíru ani švih smyčců při běžných ani vysokých poslechových hlasitostech nejsou jakkoliv komprimovány a pokud patříte mezi ty, kteří se bojí dynamické komprese, tak u reálně k filtru připojitelných komponentů se jí bát nemusíte a benefity čistoty signálu daleko převažují nad případným rizikem dynamické limitace.

To ostatně bylo snadno patrné třeba na „Feeling Yourself Disintegrate“ od The Bad Plus („For All I Care“ | 2008 | Emarcy | 0602517821644) – vrstevnatá skladba byla minimálně stejně přehledná jako s dvojicí IsoTek filtrů a oproti připojení bez filtrace jsou jasně pevnější jak kontury jednotlivých tónů, tak celých nástrojových linek. Jako kdyby zvuk byl bez filtrace v přímém srovnání lehce „roztřepený“, jaksi rozčeřený a po zapojení filtru se zpevní, semkne a prostě celkově projasní, čehož důsledkem je mimo jiné i možnost zaslechnout jemnější detaily.

Čím dál tím větší nabídka účinných napájecích filtrů na trhu je logickým důsledkem čím dál bohatší přítomnosti rušivých zdrojů v domácích rozvodných sítích, jejichž vliv (vyzkoušeno za vás přímo v redakční poslechovce) zcela neodstraní ani vlastní velmi poctivě udělaný vlastní přívod. I tam totiž byl vliv oddělovacích transformátorů uvnitř EMI Neutralizeru od českých RDacoustic dobře znát a byl plně srovnatelný s etablovanými filtry od IsoTek – jen nabídl v obdobné ceně více zásuvek. To samo o sobě by mělo stačit jako zhodnocení toho, že v RDacoustic vyrobili plně funkční filtrační zařízení, které dělá co má a dělá to tak, že v běžném provozu přináší do zvuku výhradně pozitivní změny. Pokud tak souzníte s výraznou estetikou komponentu a vystačí vám počet zásuvek, poctivě čisté napájení vašich komponentů (a tím jejich zřetelně lepší zvuk) jsou zaručeny.

Přečtě si celý test na HifiVoice.

 

Přihlaste se

Odběr novinek

Dáme vám vědět o naší účasti na výstavách, o nových recenzích a produktech, o nových místech, kde si můžete reprosoustavy poslechnout, nebo o nových příspěvcích na našem blogu. Nebudeme vám posílat spam.