Luxusní brokát v kombinaci s netradičním akustickým řešením

 

Zajímáte se o moderní trendy ve funkčním interiérovém designu? Dáváte přednost vysoké kvalitě před průměrností? Potom je následující článek určen právě vám. Tradiční využití látek v interiéru, zde konkrétně luxusního brokátu, doplňujeme o užitnou funkci: akustickou optimalizaci moderního interiéru. Dostane se tak na vysvětlení základů akustiky a způsob, jak luxusnímu brokátu přidat další velmi důležitou leč neviditelnou hodnotu – akustickou pohltivost.

Proč právě brokát?

Již od nepaměti byl hedvábný brokát symbolem luxusu a bohatství. Předurčovaly ho k tomu jeho unikátní vlastnosti. Nitě brokátu obsahují kovová vlákna, dříve stříbrné nebo zlaté, proto vždy byly a budou po vizuální stránce velmi přitažlivé. Metalická vlákna se v brokátu lesknou, v měnícím se světle jako by žily. Když projdete kolem brokátové stěny, jako by vás přitahovaly její měnící se odlesky a měnící se barevná tonalita brokátového vzoru. Když kolem vás projde někdo v oděvu z brokátu, určitě si ho všimnete, protože se bude velmi výrazně odlišovat od ostatních. To je také důvod, proč jsou brokáty vyhledávány i módními a interiérovými návrháři. Historicky byly brokáty vyráběny z vzácného hedvábí, díky kterému měly nevšední hebkost, jemnost i pevnost. Ve 21. století se označení brokát používá také pro textilie s výrazným plastickým vzorováním. Zkrátka není brokát jako brokát…


Generacemi prověřený český výrobce brokátů

Spolupracujeme s firmou Hedva český brokát, jejíž tradice sahá do roku 1890. Díky moderním technologiím jsou dnešní brokáty technologicky a vizuálně dále než ty historické. Stále si zachovávají exkluzivitu a na první pohled výraznou odlišnost od klasických textilií. Hedva český brokát umí vytkat brokát na míru s vlastním motivem či vzorem, iniciály, nebo logem firmy.

 


Živý dojem z brokátu je velmi obtížné vyfotit nebo nafilmovat. Nejvýraznější vizuální vlastnost je jakási harmonie odlesků metalických vláken s vysokým kontrastem. Dynamické tonality totiž nelze na statickém displeji zobrazit. Přesvědčte se sami naživo vlastním zrakem, jak brokáty ve skutečnosti vypadají.

Spojení historie a moderních trendů

Proč mít v interiéru právě brokát? Protože je exkluzivní a jedinečný. V moderním interiéru 21. století to bude výrazný estetický prvek, který se mění v závislosti na osvětlení nebo úhlu pohledu. V kombinaci s akustickými panely Silentmax® bude brokát fungovat jako luxusní akustický prvek, který pohlcuje hluk a přináší akustický komfort.

 


Brokátem nemusí být vytapetována celá stěna, může tvořit i pás, vizuální dělící prvek nebo doplněk. Použitím brokátů v moderních interiérech lze docílit vizuálního, barevného i celkového estetického souznění. Ve strohém, minimalistickém moderním interiéru bude brokát první, co upoutá vaši pozornost, ať už jde o soukromý byt, restauraci, recepci, prezentační prostory, lobby, konferenční sály, jednací místnosti, nebo cokoli jiného.

 

Akustika je klíč k tichu a pohodě

Co je to akustika, jak a proč nás ovlivňuje a jak souvisí s brokáty?

Příroda nás, jako téměř všechny další savce, obdařila dvěma ušima. Zvuk, neboli akustickou energii, naším sluchem vnímáme neustále, a to i ve spaní, kdy naše ostatní smysly odpočívají. Sluch je náš nejcitlivější smysl s neuvěřitelným rozlišením (rozdílu tlaku) jedna k biliónu (1:1 000 000 000 000). Proto udáváme hlasitost v logaritmické stupnici dB. Díky sluchu se dorozumíváme. Díky tomu, že máme dvě uši, a také v určité vzdálenosti od sebe, dokážeme lokalizovat zdroj zvuku. V otevřeném prostředí náš mozek ve zlomku vteřiny dokáže lokalizovat vzdálenost a směr, odkud zvuk přichází. Tato evoluční výhoda nám pomohla přežít, proto je pro nás sluch velmi důležitý, i když jej nevidíme.

Rádi byste se o akustice dozvěděli více? Přečtěte si naše články o fyzikálním chování zvuku, o fyziologii a vnímání zvuku, nebo o akustice místnosti pro kvalitní poslech hudby.

Ozvěna

Generace jsme bydleli v jeskyni. Moderní interiéry však na celkové pohodlí kladou podstatně větší nároky i pokud jde o ozvěnu. Vzhledem k důležitosti lidského sluchu tento základní parametr akustiky hraje klíčovou roli v jakémkoli interiéru. Je rozhodující pro to, jak se zde budeme cítit; jak daný prostor vnímáme sluchem, zdali je pobyt zde příjemný či nikoliv.

 

Budeme se bavit o uzavřených prostorech, interiérech, ve kterých se akustická energie odráží. Za správných okolností se to děje tak dlouho, až vás z toho rozbolí hlava.

Akustikou rozumějme chování zvuku v interiéru. Nejhlavnější parametr akustiky je doba dozvuku, neboli ozvěna. Je to čas, po který se udrží akustická energie v prostoru, než vyprchá. Šíření zvuku ve vzduchu má rychlost přibližně 345 m/s. Máte-li v interiéru doma nebo v zaměstnání znatelnou ozvěnu, vnímáte sluchem ten samý ruch 50x až 150x. Vyzkoušejte si hlasité tlesknutí dlaní. Zvuk se vzduchem šíří sféricky, jako když hodíte do vody kámen a na hladině vzniknou kruhy. Stejným způsobem se šíří akustická energie ve vzduchu, jen všemi směry. Vlna akustické energie narazí do zdi, odrazí se, narazí do okna nebo protější zdi a zase se odrazí. Každým odrazem se vyčerpává část akustické energie, než zvuk zanikne. Přemíra tvrdých, rovných omyvatelných povrchů (což je běžné v moderních interiérech) ozvěnu zvyšuje (čas, než akustická energie v interiéru vyprchá, je dlouhý). Naopak měkké prodyšné materiály, jako jsou koberce, husté závěsy, čalouněný nábytek apod. akustickou energii pohlcují a tím ozvěnu snižují.

 

Ztište ozvěnu pomocí moderních akustických prvků

Co dělat, když v interiéru nechcete koberce ani závěsy? Doplňte ho moderním, akusticky pohltivým materiálem jako je Silentmax®, například v kombinaci s českým brokátem. Získáte tak vysoce akusticky pohltivou plochu, která bude mít luxusní vizuál doslova šitý na míru. Akustický i vizuální přínos je trvalý a bude vás těšit desítky let.

Chování zvuku v uzavřeném prostoru

Zpět k akustice. Proč je pro nás důležitý dozvuk neboli ozvěna? Určitě se shodneme na tom, že znatelná, slyšitelná ozvěna je nepříjemná. Položíte lžičku na stůl a zvuk slyšíte 3–4 sekundy, než se vytratí. V restauraci, kde je ozvěna, slyšíte více druhý stůl, než toho, kdo sedí proti vám a snaží se všechny překřičet. Odcházíte s unavenými hlasivkami, se zvoněním v uších a bez toho, co jste si vlastně chtěli říct. Odnášíte si negativní zážitek a do dané restaurace se možná už nikdy nevrátíte. Přitom je to tak jednoduché; na začátek stačí doplnit akusticky pohltivý materiál. Zde se také nabízí obohatit interiér akusticky funkční plochou, která navíc bude vizuálně přitažlivá, v souladu a harmonií, liniemi a barevným laděním.

Kde často bývají problémy s ozvěnou

Školy, učebny, zasedací místnosti, jednací místnosti. Všude, kde je velká ozvěna, přednášející má tendenci sám sebe překřikovat, i když ostatní v tichosti naslouchají. Přednášející totiž sám sobě velmi špatně rozumí. Posluchači velmi špatně rozumí přednášejícímu, nebo spíše nerozumí. Navíc se musí na každé slovo pekelně soustředit, což je velmi vyčerpávající. Jaký smysl má potom jednat v jednací místnosti, když si nerozumíte? Proč jít do restaurace, kde si nebudeme rozumět? Postavili jste si vysněný rodinný dům, ale v interiéru se cítíte stísněně a nekomfortně? Hlasitě tleskněte! Když uslyšíte energii vašich dlaní déle než sekundu, je to ozvěna a my ji umíme vyřešit. Jednoduše, rychle, technicky i esteticky. První zmínky o brokátech jsou devět tisíc let staré a jejich hodnota přetrvává dodnes.

Přemýšlíte o doplnění interiéru exkluzivní kombinací brokátu a akustického panelu? Instalace je velmi jednoduchá, zvládne ji každý kutil. Pokud si netroufáte, můžeme instalaci realizovat přímo pro vás.

Instalace luxusní akustické stěny

Silentmax®

Je moderní, mechanicky odolný materiál vyrobený z PET recyklátu, který má vynikající akustickou pohltivost. Základní formát akustických panelů Silentmax® je 244×122 cm / 12 mm síla. Rozměr panelů lze jednoduše upravit odlamovacím nožem, také lze vyřezat jakýkoliv tvar.

Silentmax® se na stěnu upevní lepením (tekutými hřebíky na body) nebo na hmoždinky, kde vrut prochází akustickým panelem. Brokát má šíři 160 cm. Je-li šířka akustické stěny větší, doporučujeme Silentmax® nařezat tak, aby byla plocha symetricky rozdělena pomocí 3 mm širokých spár. Do spár se brokát jednoduše založí a může tak na sebe navazovat. Do spáry lze také vsadit zlatý nebo stříbrný kovový pásek. 

Potažení brokátem

Ideálně ve dvou lidech. Tkaninu brokátu pečlivě rozměřte tak, aby brokát přesahoval Silentmax® alespoň o 15 mm a dal se zahnout. Máte připravený akusticky pohltivý základ. Na Silentmax® nastříkejte slabou vrstvu čalounického lepidla ve spreji. Přiložte horní okraj brokátu s 15 až 20mm přesahem od horního okraje panelu Silentmax®, vystřeďte do roviny, přitlačte dlaní k lepidlu a rozhlaďte. Přesahující okraje jednoduše zahněte za pružný akustický panel. 

 

Ceny

Akustický panel Silentmax® stojí 2100 kč/m², Ceny brokátu se pohybují v rozmezí 1500 kč/m² až 3500 Kč/m² podle druhu základní osnovy, gramáže a vzoru. Poptejte brokátem potaženou akustickou stěnu přímo u nás a získejte 20 let záruku zdarma. Akustická pohoda rozhodně stojí za to.

Co od Vás potřebujeme? Rozměry poptávaného prostoru (výška x šířka x délka), fotky, ideálně focené ze všech rohů místnosti s širokou perspektivou, abychom si mohli udělat reálnou představu a mohli Vám poskytnout co nejvhodnější řešení, exkluzivně přímo na míru. Poptávku prosím zašlete na rdacoustic@rdacoustic.cz.

Získáte:

  • Konzultaci akustického řešení zdarma
  • Trvalou akustickou pohodu
  • Exkluzivní vzhled
  • Odolný snadno udržovatelný povrch
  • Garanci dvacetileté záruky

 

Přihlaste se

Odběr novinek

Dáme vám vědět o naší účasti na výstavách, o nových recenzích a produktech, o nových místech, kde si můžete reprosoustavy poslechnout, nebo o nových příspěvcích na našem blogu. Nebudeme vám posílat spam.